Letterenfonds:
"De organisatie durft het experiment aan te gaan; er worden vernieuwende producties ontwikkeld en er wordt interdisciplinair gewerkt. Er wordt veel aan talentontwikkeling gedaan en jonge makers krijgen kansen. De samenwerking met andere festivals en andere artistieke organisaties (onder meer Wintertuin en Oerol) vindt de commissie positief; het zorgt voor een interessante mix aan programma’s waardoor ook andere doelgroepen worden bereikt. In die samenwerkingen stelt Explore the North zich open en vrijgevig op. De commissie heeft waardering voor de manier waarop de organisatie middels ‘festivalvertalingen’op crossmediale wijze literatuur met andere kunstdisciplines verbindt. Ook de inzet op het thema meertaligheid met het project ‘Lân fan taal’ waarbij het Fries in perspectief van meertaligheid wordt gezet, is verfrissend en opent mogelijkheden. Het geeft de producties een duidelijk bovenregionaal karakter."
Lees hier het hele advies.


Fonds Podiumkunsten:
"De commissie vindt dat het festival een heldere artistieke visie beschrijft. Ze vindt het positief dat het festival nadrukkelijk ruimte wil bieden aan interdisciplinaire projecten van jonge en talentvolle makers binnen de culturele infrastructuur van Friesland. Eveneens positief is de commissie over de vernieuwende en experimentele producties op het gebied van literatuur en podiumkunsten die het festival presenteert. De commissie vindt dat de ambities om dat vernieuwende aanbod ook in de komende jaren te tonen helder zijn beschreven. Het festival streeft volgens haar passend naar scherpe en actuele invalshoeken voor de programmering. Het hanteren van een overkoepelend thema, zoals “positief activisme”, met onder meer Pussy Riot in 2019 geeft volgens de commissie duidelijk inhoudelijke richting aan het programma. Zij vindt het aansprekend dat het festival met dergelijke kaders jonge makers stimuleert om zich in artistieke zin uit te laten over wat hen bezighoudt."
Lees hier het hele advies.

We kijken er naar uit om zowel als festival en als productiehuis, maar ook in ons 'huis' De Westerkerk en als kernpartner van Leeuwarden UNESCO City of Literature de komende jaren verder te werken aan een bloeiende culturele infrastructuur in Fryslân en daarbuiten.

Foto: Blabbermouth op Explore the North 2019 (c) Marc Henri Quere