Explore the North

Sjoerd Bootsma wint Jan Janz Startersprijs 2018

De Jan Janz Startersprijs 2018 gaat naar Sjoerd Bootsma, artistiek directeur van Explore the North. De prijsuitreiking vond plaats op vrijdag 23 november om 16.00 uur in de Stadskas op het Oldehoofdsterkerkhof tijdens het festival. Wethouder Sjoerd Feitsma reikte de prijs uit.  

Sjoerd Bootsma wint Jan Janz Startersprijs 2018

Koning van Leeuwarden 2018
Sjoerd Bootsma is unaniem door de jury gekozen. Uit het juryrapport: “Hij is aanjager van het eerste uur voor de Culturele Hoofdstad 2018 en hij heeft een essentiële bijdrage geleverd aan het binnenhalen van deze Europese nominatie en het succesvol uitvoeren van het programma. Hij is de ongekroonde koning van Leeuwarden 2018 en het is nu tijd dat deze erkenning ook publiekelijk wordt gegeven. Hij wist vaak tegen de stroom in zaken voor elkaar te krijgen en daarbij grote groepen mensen mee te krijgen in ambities en enthousiasme.”

Inzet voor de podiumkunsten
Sjoerd Bootsma is (mede)oprichter en artistiek leider van festivals zoals Welcome to The Village, Explore the North en Into the Grave. De jury prijst Bootsma om zijn tomeloze energie waarmee hij zich heeft ingezet voor de podiumkunsten in Leeuwarden en haar artistieke klimaat. Als (mede)oprichter en artistiek leider van poppodium Asteriks drukte hij zijn stempel op de stad. “Hij bracht een spannend en nieuw aanbod van podiumkunsten naar Leeuwarden, waar ook veel nieuwe bands en performers uit Leeuwarden de kans kregen zich te presenteren.”

Over de prijs
Jan Janz Starterprijs voor Podiumkunsten is een prijs die eens in de vier jaar wordt toegekend aan de persoon of groep die naar het oordeel van de jury een met name te noemen bijzondere artistieke bijdrage heeft geleverd aan de podiumkunsten in Leeuwarden. De prijs is vernoemd naar de vijftiende-eeuwse schrijver en dichter Jan Jansz Starter.

De winnaar krijgt een geldbedrag van €2.500 en een kunstwerk ter herinnering aan deze prijs. Marten Winters won de prijs vier jaar geleden en acht jaar geleden wonnen de studenten van de Academie voor Popcultuur.

World-famous Russian art collective Pussy Riot to perform at Explore the North 2019

World-famous Russian art collective Pussy Riot to perform at Explore the North 2019

Our Stadskas set to return and the Earliest Early Bird Tickets are on sale!

Our Stadskas set to return and the Earliest Early Bird Tickets are on sale!