Tickets Programme News About us Special projects

nieuws /// za 25 januari

Japan en Friesland komen bij elkaar op Explore the North 2018

Het land van de rijzende zon heeft een speciaal plekje in het hart van het programma van Explore the North 2018. Samen met Lân fan taal en EU Japan Fest hebben we Japan en Fryslân dichter bij elkaar gebracht. De wereldberoemde Japanse noiserockband Bo Ningen en de Friese dichter Elmar Kuiper creëren in een paar dagen nieuw werk dat zij op het festival presenteren. En het Friese strijkkwartet Risata geeft een nieuwe laag aan het concert van de Japanse producer Anchorsong. Het Japan-programma wordt compleet gemaakt door het poëtische en psychedelische Sundays & Cybele.

Japan en Friesland komen bij elkaar op Explore the North 2018

Het vurige Bo Ningen brengt uitgesponnen noiserock jams van een buitenaards kaliber naar Leeuwarden. Verwacht geflipte gitaareffecten, psychedelische riffs en galmende zang. Speciaal voor Explore the North werkt de band samen
met Elmar Kuiper. Elmar (1969) staat bekend om zijn verbluffend gevoel voor klank en ritme in zowel zijn Nederlands- als Friestalige poëzie. Zijn ‘zangerige’ manier van voordragen botst vaak op een harder, ruwer idioom. Bo Ningen en Elmar Kuiper tonen op Explore the North gezamenlijk werk dat ze gedurende een verblijf van enkele dagen in Leeuwarden schreven.

Waar Chassol vorig jaar op Explore de eerste stappen zette richting India met zijn Indiamore, gaat de Japanse producer Anchorsong dit jaar nog een stapje verder. Zijn nieuwe plaat Cohesion (oktober 2018) is geïnspireerd op traditionele Indiase percussie en Bollywoodfilm-soundtracks uit de jaren ‘70 en ‘80. Met slechts een samplepad en een keyboard zoekt hij de grens op tussen ritme en melodie. Hoewel hij vaak solo optreedt, werkt de Japanse producer vaak samen met strijkkwartetten om zijn elektronische live-muziek nog meer lading te geven. Voor Explore hebben we hem gekoppeld aan het Friese strijkkwartet Risata. Dit ambitieuze kwartet geeft een extra speelse lading aan zijn psychedelische en dansbare show. Deze speciale productie is tot stand gekomen in samenwerking met Fulkaan, onderdeel talentontwikkeling van Keunstwurk.

Het Japan-programma wordt compleet gemaakt door het poëtische en psychedelische Sundays & Cybele, die eerder al werd aangekondigd.

Haal je kaartje voor de zesde editie van Explore the North hier!

Japan en Friesland komen bij elkaar op Explore the North 2018